Op vrijdag 16 oktober 2015 vond in het Universitair Ziekenhuis Gent een seminar plaats over de BTS-TMJoint methodiek. Een bijeenkomst waarbij ons eigen onderzoeksteam, onderzoekers van Universiteit Gent en twee studentes van THIM Internationale Hogeschool voor Fysiotherapie een exclusief, instructief college kregen van Dr. Joachim Rosswag, tandarts en specialist in de BTS-TMJoint-methodiek.
De BTS-methodiek gebruikt SportsInjuryLab op dit moment in een grootschalig onderzoek met betrekking tot sportblessures. Hiervoor werken zij samen met Rosswag, Universiteit Gent en THIM Internationale Hogeschool voor Fysiotherapie. Van oorsprong tandarts, is Dr. Rosswag sinds enige jaren gespecialiseerd in het behandelen van o.a. (top)sporters met speciale splintaanpassingen (ArmourBite) om malocclusie in het gebit te corrigeren. Hierdoor wordt de disbalans in het gehele houding- en bewegingsapparaat opgeheven en wordt de sporter klachtenvrij oftewel blessurevrij.
‘De houding van een persoon verandert door de stand van de kaken’, vertelt dr. Rosswag. ‘Wanneer één beetkant van de kaak hoger is dan de andere, zal deze disbalans uiteindelijk doorwerken in de rest van het lichaam waardoor er pijnklachten kunnen ontstaan die enkel door middel van corrigerende zooltjes niet (meer) verholpen kunnen worden’.
Door middel van een geavanceerd meetsysteem (gefabriceerd door BTS Bio-engineering in Italië) wordt er n.a.v. twee simpele spieractiviteit-metingen van vier spieren (Temporalis en Masseters) een diagnose gesteld die aangeeft of er een disbalans is in de kaakactiviteit tijdens het bijten. Dr. Rosswag: ‘Het meetinstrument is heel precies en geeft altijd een nauwkeurige uitslag. Niet alle cliënten kunnen namelijk precies aangeven wat er mis is voor hun gevoel. De metingen kunnen daarentegen iedere beweging vastleggen en het is tevens mogelijk om de werking van de een uitneembare orthodontische aanpassing direct te meten en de resultaten naast de eerdere meetgegevens te leggen. Het effect is dus met de verkregen data wetenschappelijk te onderbouwen en dat maakt het tot een zeer krachtig meetsysteem met een groot gebruiksgemak’.
In Duitsland heeft dr. Rosswag reeds meerdere onderzoeken uitgevoerd onder topsporters. Zo heeft hij o.a. bij het in de Bundesliga spelende Hoffenheim alle 26 kernspelers getest op een disbalans in het lichaam ten gevolge van een verkeerde of veranderde beetactiviteit. Slechts 8 spelers lieten geen enkele disbalans zien. Zij gaven aan niet of nauwelijks last te hebben van blessures. De overige spelers bleken wel regelmatig last te hebben (gehad) en opvallend altijd aan de andere kant (contralaterale zijde) van hun lichaam dan waar de beetactiviteit overheerste. Dr. Rosswag: ‘De disbalans gaf een dominante kant aan van het lichaam en daar bleken ook telkens de blessures terug te komen. Door middel van het plaatsen van een speciale splint op de onderkaak konden wij de zwakkere kant corrigeren waardoor de voetballers – geobjeciveerd door de BTS-methodiek – weer in balans kwamen en zelfs sterker werden’.
De onderzoekers van Universiteit Gent zijn ook geïnteresseerd in het meetsysteem. ‘Het is een zeer krachtig meetinstrument. Een placebo-effect is met dit systeem totaal uitgesloten en dat maakt het zo geweldig.’ Twee studentes van THIM Internationale Hogeschool voor Fysiotherapie (Nieuwegein) kregen tevens een uitleg hoe dit meetinstrument in de studie te gebruiken. Marieke: ‘Ik vind het een zeer interessantemethodiek. Het voelt voor ons alsof we aan het begin van iets nieuws staan en we zouden het BTS-systeem heel graag willen gebruiken voor ons afstudeeronderzoek!’