In september 2019 starten SportsInjuryLab (SIL), ACTA en UZGENT een gezamenlijk onderzoeksproject om de veranderingen in de samenstelling van immunologische markers in het speeksel en parodontium te onderzoeken onder profvoetballers die uitkomen in Belgische Jupiler League, te starten bij de spelers van KAA Gent. Het onderzoek zal worden uitgevoerd voor en na een aantal vooraf bepaalde voetbaltrainingen en wedstrijden.
De onderzoeksgroep veronderstelt dat de samenstelling van het speeksel bij topsporters zal veranderen vanwege hun zeer zware fysieke inspanningen en mentale stressniveaus. Het is overigens bekend dat veranderingen van de samenstelling van het speeksel en de aanwezigheid van tandvleesaandoeningen de aanwezigheid van een niet-adequate immunologische reactie kunnen aangeven. Het doel van deze studie is om verder te onderzoeken of dergelijke veranderingen verband houden met de algemene fitheid, het prestatieniveau en de incidentie van sportblessures bij professionele voetbalspelers.
Van professionele atleten wordt namelijk verwacht dat ze een uitstekende gezondheid hebben om optimaal te kunnen presteren en het risico op blessures te minimaliseren, ook al kennen zij perioden met hoge fysieke en mentale stressniveaus. Het is echter niet ongewoon dat topsporters soms lijden aan een verhoogd aantal terugkerende infecties of aan een overtraining syndroom. Hoewel het belangrijk is dat dit soort problemen vroegtijdig worden geïdentificeerd en aangepakt, is ook sprake van het niet altijd herkennen van deze problematiek. In sommige gevallen blijkt zelfs een falend immuunsysteem moeilijk te detecteren zijn. De onderzoekers verwachten dat een tijdige detectie van deze veelal latente problemen kan worden verbeterd door bepaalde veranderingen in samenstelling van het speeksel en de parodontale status te gebruiken in de vroegtijdige diagnostiek. Dergelijke veranderingen kunnen verband houden met de algemene fitheid, het prestatieniveau en de mate van gevoeligheid voor sportblessures.